Oude foto's dateren en analyseren

Plaats hier uw berichten over beeldmateriaal gerelateerd aan uw genealogisch onderzoek.
Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Oude foto's dateren en analyseren

Berichtdoor Amelander historie » 11 Jul 2016, 14:36

Afbeelding
Iedereen heeft wel ergens enkele oude familiefoto's liggen, een oud fotoalbum of een hele schoenendoos vol foto's. Je wil er wel iets mee doen maar hoe begin je daaraan? Wanneer is die oude foto genomen? En wie staat er eigenlijk op? Is dat nu je overgrootvader of je betovergrootvader?

Een goede datering kan een grote hulp zijn om te bepalen tot welke generatie de persoon behoort. In combinatie met je stamboomgegevens kan je dan met meer zekerheid bepalen wie er op de oude foto's is afgebeeld.

Maar wist je dat je vaak ook andere interessante weetjes over je voorouders kunt afleiden uit een foto? Door ze te analyseren op kleding, gelegenheid, naam van de fotograaf, afmetingen van de foto en het materiaal waarop het gedrukt is. Zo kunt proberen te achterhalen wanneer de foto gemaakt is en wie er uit uw familie op staat. TIP: op deze website van Andrys Stienstra staan veel adressen van Friese fotografen en de periode waarin zij werkzaam waren: http://www.photographen.nl/

Tips om zelf je oude foto’s te dateren

Onder oude foto’s versta ik foto’s uit de 19de eeuw, vanaf het ontstaan van de fotografie in 1839, tot het begin van de 20ste eeuw.
1. Zoek de fotograaf op in de Directory of Photographers in Belgium of voor Nederland Photographers in the Netherlands. De activiteitsperiode op een bepaald adres geeft meteen een idee in welke periode de foto genomen is.
2. Bepaal het fotografisch afdrukprocédé. Een goede hulp is Graphicsatlas.org.
De meest voorkomende afrukprocédés zijn albumine (1860-1895), collodion/gelatine POP (1885-1910) en gelatine-zilver DOP afdrukken (1890-2000).
3. Dateer de kledij. Vooral vrouwenkledij is hiervoor interessant, de mode evolueerde snel en er is veel documentatie over te vinden. Vertrek bijvoorbeeld op Wikipedia bij Victorian fashion​ en volg de links naar de verschillende decennia.
4. Bij welke gelegenheid werd de foto gemaakt? In combinatie met genealogische gegevens kan dat een heel nauwkeurige datering geven, denk aan huwelijk of communie.
5. De kartonnen drager van carte-de-visite type foto’s werd almaar dikker en groter, ook de grootte van postkaartfoto’s evolueerde in de tijd.
Download hieronder de gratis meethulp om snel en eenvoudig je eigen foto’s te dateren aan de hand van de afmetingen.

Bron: http://spoorzoeker.petereyckerman.be/ou ... s-dateren/

Bekijk ook de onbekende foto's in de beeldbank: http://beeldbank.amelanders.com/index.php?/category/3

Terug naar “Foto's”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast