Gouden ring van de familie Van Cammingha
-
- Site Admin
- Berichten: 204
- Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
- Contact:
Gouden ring van de familie Van Cammingha
In het voorjaar van 2012 werd een bijzondere ring gevonden op een stuk land van E. Visser ten zuiden van het gemeentehuis te Ballum. De vinder van de ring was op Ameland voor een korte vakantie en had aan de eigenaar van het weiland gevraagd of hij er met zijn metaaldetector mocht zoeken. Nadat hij toestemming had gekregen, begon de vinder te zoeken en na enige tijd gaf de metaaldetector een signaal door. De vinder begon met graven en stuitte op een schitterende, gouden ring. Mogelijk is de ring gedragen door een telg van de adellijke familie Van Cammingha.
Even leek de ring voorgoed naar de vaste wal te verdwijnen. De eigenaar wilde hem namelijk op een buitenlandse veiling verkopen. Gelukkig besloot hij hem in Nederland te verkopen. De nieuwe eigenaar van de ring besloot later dat de ring op Ameland thuis hoorde. Daarna was de ring een lange tijd in het museum Sorgdrager in Hollum te zien.
De vindplaats wijst er op dat de ring van een Van Cammingha is geweest. Daarnaast komen er elementen uit de familiewapens van deze familie terug in de ring, zoals de Franse lelies. Waarschijnlijk dateert de ring uit de periode 1550-1600. In die periode was Pieter van Cammingha (1531 – 1575) Heer van Ameland en na zijn dood werd hij in Ballum begraven. Hij trouwde met Franscke van Minnema (1534-1574) die, gezien de bloemmotieven, de waarschijnlijke draagster van de ring was! In hun beide families kwamen Franse lelies als symbool voor. De lelie stond voor reinheid en zuiverheid. Het gebruik van dit motief is in de tijd van het ontstaan van de ring voorbehouden aan vorstenhuizen en adel. Pieter en Franscke kregen drie kinderen: Frans, Wyts (dochter) en Sicke van Cammingha, die alle drie de volwassen leeftijd bereikten omstreeks 1575-1580. Daar de ring in een weiland is gevonden, gaat het hier niet om een grafvondst. Waarschijnlijk zal één van deze kinderen de ring hebben verloren.
Zoals uit de bovenstaande foto valt op te maken, is de ring van goede kwaliteit en was de maker (een goudsmid) een echte vakman. Op de ring zijn geen merktekens te vinden dus is het nog altijd onduidelijk door wie en waar het is vervaardigd. De Franse lelies op de zijkanten van de ring zijn met glaspasta versierd. Daarbij worden de kleuren zwart, blauw, wit en groen gebruikt. De miniatuur is volledig beschilderd waarbij de kwaststrepen zelfs nog te zien zijn. De afgebeelde bloemen lijken op viooltjes. Het is bijzonder dat de ring na al die tijd in zo’n goede staat verkeerd. Zo ziet het glas er nog volledig gaaf uit. De ring is een echte Renaissance-ornament en staat symbool voor een bijzondere periode uit de Amelander geschiedenis.
Lees meer over de vindplaats: http://www.amelanderhistorie.nl/news/gouden-ring-gevonden-bij-ballum/
Lees meer over de terugkeer van de ring naar Ameland: http://www.amelanderhistorie.nl/news/bijzondere-gouden-ring-terug-op-ameland/
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast