Marijke Kiewied overleefde concentratiekamp Ravensbrück

Berichten en vragen over historisch beeldmateriaal van Ameland.
Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Marijke Kiewied overleefde concentratiekamp Ravensbrück

Berichtdoor Amelander historie » 04 Mei 2016, 21:41

Marijke Kiewied e.a..jpg
V.l.n.r. Kapitein Sip Kiewied (vermoedelijk), Marijke Kiewied, Pietje Foppes de Jong, Johan Kiewied, Janke Kiewied-de Jong, Igna van Spanje-Kiewied.
Marijke Kiewied e.a..jpg (50.92 KiB) 19507 keer bekeken

In het familiearchief van kardinaal De Jong kwam ik een kopie tegen van een brief die de kardinaal De Jong in 1945 schreef aan Marijke Kiewied, studente in Nijmegen. Hij informeert daarin naar haar verblijf in concentratiekamp Ravensbrück en spreekt bemoedigende woorden. Onlangs kwam ik er achter wat zijn relatie was tot deze Marijke Kiewied. Marijke was de jongste dochter van Janke Kiewied-de Jong. Dat was weer een dochter van de bekende Foppe de Jong, die aannemer was op Ameland. Foppe de Jong en de kardinaal waren achterneven. Janke Kiewied-De Jong trouwde met Pieter (1878-1927) een broer van Tjeerd (oom van de Kooi) Kiewied. Marijke was dus van Amelander afkomst. Ze studeerde als 22 jarige psychologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen, toen ze als politiek gevangene naar Vught werd gestuurd. Dat kwam omdat hun huis een slaapadres was van een leider van het verzet in Gelderland. Dat was verraden en omdat de Duitsers op haar kamer blaadjes vonden van het studentenverzet is zij uit wraak naar het kamp gestuurd. Later kwam ze in het beruchte vrouwenkamp Ravensbrück terecht. Ze heeft dat net aan overleefd en dat kwam omdat het Zweedse Rode Kruis het gelukte om in april 1945 honderden Nederlandse vrouwen uit Ravensbrück vrij te kopen na bemiddeling met SS-leider Heinrich Himmler. Na een bizarre busreis, tussen twee geallieerde fronten door, onder beschietingen van verschillende legers , bereikten de bussen uit uiteindelijk Malmö in Zweden. De vrouwen waren broodmager bij aankomst. Marijke Kiewied herinnerde zich 56 jaar later nog de reling waar ze uitkeken over het water. Er stond iemand van het Rode Kruis, dat was voor haar een teken dat het goed zat. Ze zaten onder de luizen en moesten alle kleren inleveren. Na 6 weken quarantaine vanwege de vele ziektes kregen ze meer bewegingsvrijheid. Na aankomst in Nederland waren deze Ravensbrück vrouwen inmiddels zo goed opgeknapt dat ze in positieve zin afstaken tegen de achterblijvers in Nederland die de hongerwinter overleefd hadden. Marijke Kiewied is later getrouwd met de socioloog Geert van Elsberg, en samen kregen ze vijf dochters. Marijke heeft haar studie kunnen afmaken. Ze heeft haar leven lang last gehouden van haar ervaringen in de oorlogsjaren. Ze overleed in 2010 op 90 jarige leeftijd.
Via uitzending gemist kunt u een aflevering van Andere Tijden terugzien over 'De vrouwen van Ravensbrück' waarin o.a. Marijke Kiewied wordt geïnterviewd: http://www.npogeschiedenis.nl/andere-ti ... br-ck.html

Door Anne de Jong; met dank aan Tom van Spanje.

gvanspanje
Berichten: 3
Lid geworden op: 28 Dec 2015, 21:39
Contact:

Re: Marijke Kiewied overleefde concentratiekamp Ravensbrück

Berichtdoor gvanspanje » 29 Mei 2016, 15:13

Janke de Jong was volle nicht van Jan de Jong, de kardinaal, doordat hun moeders zusters waren : Ieke en Trientje Mosterman ,beiden uit het tweede huwelijk van Jan de Jong en Janke de Boer. Janke was via haar vader bovendien achternicht van de kardinaal. Janke trouwde met Pieter Sipkes Kiewied en kreeg vijf kinderen: Sip, Igna, Theo, en Johan.
Theo wilde naar zee toen hij zeventien jaar was. Pas toen kapitein Sip de jong die op de foto staat, met zijn ouders had gesproken, mocht Theo zich bij hem aanmonsteren op de Minerva. We weten nu, dat de kapitein niet Sip Kiewied maar Sip de Jong heet. Of deze man familie was hebben we nog niet kunnen achterhalen.
Hij kwam wel vaker bij Janke de Jong, ook met zijn vrouw, ook na het overlijden van Pieter Kiewied. Foto's in archief. Janke de Jong werd tegelijk met haar dochter Marijke gearresteerd na een inval van de duitsers in hun huis. Beiden werden naar Vught gebracht is het verhaal, maar een arts verklaarde dat Janke een besmettelijke ziekte had. Daar waren de duitsers beducht voor, zodat Janke vrij kwam. Marijke werd na een tijd in Vught, naar Ravensbruck gestuurd. Op een transportlijst -hoorde ik laatst- komt onder andere haar naam voor. Ze werd nog net op tijd uit het kamp bevrijd en via Noorwegen, voldoende opgeknapt weer naar Nederland gebracht.

Gerard van Spanje

ThijsGras
Berichten: 20
Lid geworden op: 28 Jan 2016, 00:54
Contact:

Re: Marijke Kiewied overleefde concentratiekamp Ravensbrück

Berichtdoor ThijsGras » 30 Mei 2016, 19:09

Over de bevrijding van het kamp Ravensbruck en de busreis van de Nederlandse bevrijde gevangenen naar Zweden is een boek geschreven door Ake Svensson dat ook in het Nederlands is vertaald. Hier de gegevens: Svenson, Ake, Witte bussen (vertaling uit het Zweeds door J.E. Gorter-Keyser) uitgave door AD.M.C. Stok Zuid-Hollandsche Uitgevers Maatschappij, Den Haag, zonder jaar (ca. 1946).

Dit boek is tweedehands wel te vinden.

Ik heb hier afbeeldingen van.
Bijlagen
Zweedse bus 2.jpg
de bus
Zweedse bus 2.jpg (170.85 KiB) 18553 keer bekeken
Zweedse bus 2_0001.jpg
kaft boek
Zweedse bus 2_0001.jpg (213.09 KiB) 18553 keer bekeken


Terug naar “Foto's”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten