Pagina 1 van 1

Waddeneilanden tijdens Eerste Wereldoorlog

Geplaatst: 21 Nov 2016, 10:11
door NykleD
Aangespoelde zeemijn op het strand op 19 jan 1918 met Gjalt Hamer-Jaco Barends-Harmen Wijnberg- Coert Hamer- Cornelis J. Manje- Jan C. Neij en Botte Neij.jpg
Aangespoelde zeemijn op het strand op 19 jan 1918 met Gjalt Hamer-Jaco Barends-Harmen Wijnberg- Coert Hamer- Cornelis J. Manje- Jan C. Neij en Botte Neij.jpg (455.26 KiB) 3865 keer bekeken

Hallo forumgebruikers,

Samen met drie mede-geïnteresseerden werk ik al een paar jaar aan een boek over Friesland tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), in al haar aspecten. Het moet een uitgebreid boek worden waarin ook een hoofdstuk is weggelegd voor de waddeneilanden tijdens de oorlog.
Ik zit met Jacob Roep in de redactie van De Sneuper en kreeg de tip om hier een oproepje te plaatsen. We zijn namelijk altijd geïnteresseerd in nieuw materiaal.

We zijn in het bijzonder geinteresseerd in informatie en foto's over de militairen die in 14-18 op Ameland waren gelegerd. We hebben er alleen maar globale informatie over en nog heel weinig beeldmateriaal. Er waren twee kustwachtposten, bij Nes en bij Hollum, vlak bij de vuurtoren. Bij Hollum stond ook geschut opgesteld: anti-luchtvaartgeschut en twee kanonnen ter bescherming van de mijnversperring die in het zeegat tussen Ameland en Terschelling lag. In het zeegat lag ook een bewapende loodsboot.De militairen van Hollum hadden hun onderkomen in een school in Hollum. Commandant van de troepen op Ameland was kapitein Yssel de Schepper.

Wellicht kan deze informatie mensen nog op een idee brengen. Dan horen wij het graag!

Groet,

Nykle

Re: Waddeneilanden tijdens Eerste Wereldoorlog

Geplaatst: 21 Nov 2016, 16:59
door NykleD
We zijn trouwens ook erg geïnteresseerd in deze onderwerpen:

Materiaal aangaande die Duitse/Hongaarse/Oostenrijkse kinderen die na WO1 op Ameland kwamen om aan te sterken.

Iets over kapitein Age Teunis Dekker (geboren op Terschelling/Midsland op 8-8-1878), die in 1914 een belangrijke rol gespeeld heeft bij de vrijlating van Friese vissers die i.v.m. de Eerste Wereldoorlog in Engeland gevangen waren gezet. Dekker kreeg daarvoor o.a. een medaille en een officiële dankbrief. Hij was getrouwd met ene Pietje Alberts Smit. Age Dekker is op 2 jan. 1920 overleden aan boord van de S.S. Nicolaas.

Re: Waddeneilanden tijdens Eerste Wereldoorlog

Geplaatst: 22 Aug 2017, 18:03
door hgdevries
Waddeneilanden - en dan alleen Ameland??

Re: Waddeneilanden tijdens Eerste Wereldoorlog

Geplaatst: 25 Aug 2017, 16:22
door Amelander historie
Nee, alle Friese Waddeneilanden dus ook Schiermonnikoog Hilbert. Dit forum is op Ameland gericht vandaar dat dit eiland expliciet wordt genoemd. Natuurlijk horen de andere drie Waddeneilanden er ook bij!