Uitkomsten enquête dialectgebruik onder scholieren van de BWS

Algemene berichten en vragen over de Amelander geschiedenis.

In het onderwijs moet meer aandacht voor het Amelands komen

Je mag 1 optie selecteren

 
 
Bekijk resultaten

Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Uitkomsten enquête dialectgebruik onder scholieren van de BWS

Berichtdoor Amelander historie » 06 Jan 2017, 18:32

Binnenwerk Groat Amelander Woa'deboek.jpg
Groat Amelander Woa'deboek
Binnenwerk Groat Amelander Woa'deboek.jpg (37.73 KiB) 6439 keer bekeken

Een paar maanden geleden heeft docent Meinte Bonthuis onder alle 160 scholieren van de middelbare school op Ameland, de Burgemeester Walda School (BWS), een enquête gehouden over het dialectgebruik. Daarbij stelde hij dezelfde vragen als taalkundige Mathilde Jansen in 2001 aan de toenmalige scholieren op de BWS heeft gesteld. Door de uitkomsten van beide enquêtes met elkaar te vergelijken, kunnen we zien in hoeverre het dialectgebruik onder jongeren in een periode van 15 jaar is veranderd. In de onderstaande presentatie zijn de resultaten van beide enquêtes verwerkt.

Zoals u kunt zien, wordt er anno 2016 veel meer Nederlands gesproken dan in 2001. Dit betekent dat het Amelands steeds minder wordt gesproken. De jongeren hebben de toekomst, dus rijst de vraag: hoelang het Amelands nog blijft bestaan als de jongeren het niet machtig zijn? En moeten we daar wat aan gaan doen?

Daarom leggen wij u de bovenstaande stelling voor: moet er in het onderwijs meer aandacht aan het Amelands besteed worden? En moeten er maatregelen worden genomen om het Amelands te behouden? Of behoeft het dialectgebruik geen aandacht? Discussieer mee! Registreer op dit forum en laat een reactie achter!

We zijn benieuwd naar uw mening en ideeën!

Terug naar “Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 16 gasten