Scans duizenden onderduikers Friesland online

Algemene berichten en vragen over de Amelander geschiedenis.
Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Scans duizenden onderduikers Friesland online

Berichtdoor Amelander historie » 18 Apr 2017, 11:28

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden duizenden onderduikers een veilig heenkomen ergens in Friesland. Van ruim 5000 van hen zijn registratiekaarten bewaard gebleven. Vandaag is de website 'Ondergedoken in Fryslân' online gegaan, waarop gezocht kan worden naar onderduikers en hun helpers in deze 'duikkaarten'.

De overdracht van de complete onderduikregistraties van twee grote Friese hulporganisaties aan onderduikers, heeft Tresoar ertoe gebracht om samen met Omrop Fryslân en tv-producent Wij van PS een groot project rond het onderduiken in Fryslân op te zetten. De betreffende archieven bevatten de gegevens van onderduikers en hun helpers en kunnen worden beschouwd als zeer waardevolle oorlogsdocumenten die nu pas aan het licht zijn gekomen. Op de website http://www.ondergedokeninfryslan.nl worden de scans van de duikkaarten getoond. Bovendien worden er verhalen over de onderduikperiode en foto's aan de registraties toegevoegd, waardoor het 'verhaal begint te leven'.

Met een historische documentaireserie 'Underdûkt yn Fryslân' gaat Omrop Fryslân samen met Tresoar verhalen uit de onderduiktijd vertellen, verhalen die niet of nauwelijks bij het grote publiek bekend zijn. Samen zullen ze een beeld geven van de onderduik tijdens de oorlogsjaren in Friesland. De serie wordt vanaf zaterdag 29 april wekelijks uitgezonden bij Omrop Fryslân tv en op NPO 2.

Terug naar “Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten