Amelands HDKat2018-programma bekend

Algemene berichten en vragen over de Amelander geschiedenis.
Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Amelands HDKat2018-programma bekend

Berichtdoor Amelander historie » 03 Nov 2017, 12:53

Afbeelding
Vanaf eind oktober is het HDKat 2018 programma openbaar. Stichting HDKat2018 lanceert samen met VVV Ameland de website Eiland van, waar het voorlopige programma op te vinden is. Ameland krijgt daarmee een eigen invulling van het Culturele Hoofdstad-jaar.

In de stichting zijn vijf culturele organisaties vertegenwoordigd: Kunstmaand Ameland, de Amelander Musea, MadNesfestival, stichting Amelands Produkt en stichting De Hort Op. De stichting is begin 2017 in het leven geroepen. Het idee voor deze stichting is ontstaan nadat de kunstenaars Egbarta Veenhuizen en Dolph Kessler vorig jaar een schat aan ideeën hebben verzameld om het 200- jarig bestaan van het dagboek van Kat te vieren. Van een vertelfestival, een arctisch kookboekje tot een heuse IJsopera. De stichting heeft deze ideeën als het ware geërfd van de twee kunstenaars. De vijf partners hebben samen met de aangetrokken kwartiermaker Christine Ravenhorst het programma uitgewerkt. Zij zullen het komende jaar het programma verder coördineren en vormgeven.

Het thema werkt als een rode draad door de hele programmering. De partners laten zich ook voor hun eigen evenementen inspireren door het dagboek van Hidde Dirks Kat. Het is de intentie van de stichting om na 2018 een ander thema te gebruiken als inspiratiebron voor het jaarprogramma. Zo wordt een herkenbaar kunst, cultuur en cultuurhistorisch aanbod gepresenteerd aan bezoekers van Ameland. En daar is volgens adviseur en promotor van het programma, VVV Ameland, behoefte aan. Bezoekers van Ameland houden ervan om af en toe een cultureel programma te bezoeken of willen zich verdiepen in de geschiedenis van Ameland. De website Eiland van biedt daarvoor een mooi overzicht.
Het programma richt zich niet alleen op de bezoekers van Ameland. Juist ook voor Amelanders is het aanbod interessant. Het programma onderscheidt 5 onderdelen, waar iedereen in principe bij betrokken wordt:
1. Evenementen: eenmalige programma’s voor een divers publiek
2. Tentoonstellingen: de Amelander Musea presenteren in 4 musea een nieuwe tentoonstelling
3. Programmering hoogseizoen: 8 weken lang programmering film, vertellers, lezingen etc.
4. Projecten voor het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en voor ouderen
5. Nieuwe producten: een fietsroute-app met verborgen, nieuwe publicaties en arrangementen

De aftrap van het programma vindt plaats op vrijdagavond 26 januari 2018. Op die avond krijgen de Amelanders een voorproefje van het hele programma. De hertaling van het dagboek van Hidde Dirks Kat wordt gepresenteerd, twee van de vier tentoonstellingen worden geopend en er komt een aansprekend vertelprogramma op verschillende plekken op het eiland. In het laatste weekend van mei vindt er een tweede ‘openingsmoment’ plaats, meer gericht op de bezoekers van Ameland. Dan worden er o.a. nog twee tentoonstellingen gepresenteerd, vindt er een theatervoorstelling van Sameland plaats en wordt de IJsopera uitgevoerd. Tijdens het hoogseizoen – de maanden juli en augustus – kunnen bezoekers én Amelanders genieten van een wekelijks programmering op het gebied van film, vertellingen, lezingen en avontuurlijke arrangementen. Een ander spraakmakend evenement is de uitvoering van een groot muziekspektakel door de Amelander musici en koren van De Hort Op. Dit vindt plaats op 1 september 2018 in de Balummerbocht.

Het programma laat nog veel ruimte en inbreng is daarom van harte welkom. Belangstellenden die een eigen idee hebben voor het programma, kunnen contact opnemen met de kwartiermaker.

Stichting HDKat is zelf nog op zoek naar een tiental Amelanders die op 26 januari iets willen vertellen aan andere Amelanders over hun speciale verbinding met Hidde Dirks Kat. Vindt u het leuk om te vertellen en heeft u een verhaal dat de moeite waard is om door te geven, neemt u dan vooral contact op met de kwartiermaker.

Terug naar “Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten