Oude waterput van gemeentehuis in Nes

Algemene berichten en vragen over de Amelander geschiedenis.
Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Oude waterput van gemeentehuis in Nes

Berichtdoor Amelander historie » 01 Mar 2019, 08:59

Waterput oude gemeentehuis Nes.JPG
Oude waterput bij het voormalig gemeentehuis Nes Ameland 3
Waterput oude gemeentehuis Nes.JPG (1.84 MiB) 6313 keer bekeken

Waterput oude gemeentehuis Nes 2.JPG
Oude waterput bij het voormalig gemeentehuis Nes Ameland 2
Waterput oude gemeentehuis Nes 2.JPG (1.94 MiB) 6313 keer bekeken

Waterput oude gemeentehuis Nes 3.JPG
Oude waterput bij het voormalig gemeentehuis Nes Ameland
Waterput oude gemeentehuis Nes 3.JPG (1.04 MiB) 6313 keer bekeken

Esther Nagtegael van van Galerie en Atelier Philadelphia stuurde ons de bovenstaande foto's van een oude waterput die aan de noordwestzijde van het gemeentehuis is ontdekt bij rioleringswerkzaamheden.

De putten zijn dus in Nes gevonden. Dat is heel goed mogelijk. In 1900 is dit gemeentehuis gebouwd. Daarvoor stond er een gewone commandeurswoning die tot gemeentehuis is verbouwd en zo jarenlang is gebruikt. De putten die gevonden zijn horen waarschijnlijk dan bij die voormalige commandeurswoning. Het pand is in 1833 door de Grietenij aangekocht om als gemeentehuis te gaan gebruiken Het pand werd aangekocht voor 275 gulden en de verbouwing koste 75 gulden In 1837 wordt er een deel aangebouwd dat tevens als woning van de secretaris zal dienen. Daar was een groter bedrag van ca. 900 gulden voor nodig.

Deze putten dienden voor de drinkwatervoorziening. De waterleiding werd op Ameland aangelegd in 1960/1961, daarvoor was men aangewezen op de eigen (drink)watervoorziening. Alle oude woningen op het eiland hadden de beschikking over waterputten om grondwater naar boven te halen en een regenwaterbak. Nog steeds komen we de waterputten bij de oudere woningen tegen. De meest oudste waterputten zijn op het West-strand van Hollum gevonden, deze zijn afkomstig van het dorpje Sier dat ooit onder de duinen is verdwenen en later door kustafslag op het strand boven kwamen.

Terug naar “Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten