In december werden de laatste gegevens over de vroegste doorvaarten in de Sonttolregisters door een groep vrijwilligers ingevoerd in de computer. En daarmee werd het project Sonttolregisters Online voltooid.
Deze doorvaarten waren de laatste van de ca. 1.8 miljoen die de afgelopen jaren zijn ingevoerd. Het eindresultaat is te raadplegen in de maritiem-historische database die te vinden is op www.soundtoll.nl. Hiermee komt er een eind aan een monsterklus die in 2009 is begonnen.
De Sonttolregisters zijn een bij historici beroemde bron voor de geschiedenis van economie en handel. De Sont is de zeeweg die Noordzee en Oostzee met elkaar verbindt. De Deense koningen begonnen al in de 15e eeuw met het heffen van tol voor de schepen die de Sont wilden passeren. De Sonttol was gevestigd in Helsingør. Alle schepen die van en naar de Oostzee voeren moesten hier voor anker gaan en tol betalen. De registers waarin al deze betalingen staan vermeld zijn van 1497 tot 1857 bewaard gebleven. Mede door de lengte van de reeks vormen ze een waardevolle bron voor de economische geschiedenis van heel Europa. Alle goederenstromen tussen het Oostzeegebied en de rest van Europa kunnen met deze registers nauwkeurig in kaart worden gebracht.
Voor Nederland zijn deze registers bijzonder waardevol omdat tussen ca. 1580 en 1800 schippers uit onze kustprovincies een groot aandeel in de koopvaardij op de Oostzee hadden. Niet voor niets werden de Nederlanders ‘de vrachtvaarders van Europa’ genoemd. Amsterdam was centrum van deze weinig zichtbare bedrijfstak, die door tijdgenoten wel de Moedernegotie werd genoemd; ouder en omvangrijker dan de vaart op Indië. Nu deze historische bron beter dan ooit kan worden bestudeerd, kan deze bedrijfstak een steeds duidelijker gezicht krijgen.
Het leeuwendeel van de passages is tussen 2009 en 2013 ingevoerd door medewerkers van Breed, de sociale werkplaats van Nijmegen. Daarna is het resterende en moeilijkste deel ingevoerd door een groep van 50 vrijwilligers. Het project Sonttolregisters Online is een initiatief van Tresoar en de Rijksuniversiteit Groningen. Ter afsluiting wordt op 31 januari een wetenschappelijk symposium gehouden in de Beurs, het gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen in Leeuwarden.
Alle Sonttolregisters online: een monsterklus voltooid
-
- Site Admin
- Berichten: 204
- Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
- Contact:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast