Huwelijkse Bijlagen ook online

U kunt hier boeken, handige links, indexen, naamlijsten en andere bronnen met genealogische informatie van Amelanders plaatsen.
Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Huwelijkse Bijlagen ook online

Berichtdoor Amelander historie » 07 Apr 2017, 09:39

Afbeelding
Naast de originele huwelijksakte werden in het verleden ook de bijlagen bewaard. Van 36 historische Friese gemeenten zijn die 'Huwelijkse Bijlagen' nu ook gescand in het kader van het Deltaplan Digitalisering. De online ontsluiting hiervan is geregeld via de site AlleFriezen.nl. Van zes gemeenten zijn ze nu al beschikbaar, de rest volgt.

​De nieuwe online informatiebronnen bieden de wereld aan kennis over het dagelijks leven in Friesland door de eeuwen heen. Zo zijn de Huwelijkse Bijlagen een uiterst nuttige bron voor genealogen. De Huwelijkse Bijlagen zijn documenten die een bruidspaar moest overleggen voordat een huwelijk gesloten kon worden. Denk dan aan uittreksels van geboorteregisters of een bewijs dat de bruidegom aan zijn verplichting tot de Nationale Militie had voldaan. Maar bijvoorbeeld ook een vonnis van de kantonrechter indien de ouders van bruid of bruidegom weigerden in een huwelijk toe te stemmen en de kantonrechter toestemming gaf.

Op AlleFriezen.nl zijn de Huwelijkse Bijlagen gekoppeld aan de huwelijksakten die al eerder online gezet zijn en voor iedereen makkelijk te vinden zijn. Als eerste zijn de bijlagen van Achtkarspelen, Aengwirden, Ameland, Baarderadeel, Barradeel en Bolsward gepubliceerd. De overige 30 gemeenten volgen het komende jaar. Friesland is voor zover bekend de eerste provincie waar naast de huwelijksaktes ook de geïndiceerde bijlages online staan.

Terug naar “Genealogische bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten