Prize Papers en monsterrollen van noordelijke NL-se havens online

U kunt hier boeken, handige links, indexen, naamlijsten en andere bronnen met genealogische informatie van Amelanders plaatsen.
Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Prize Papers en monsterrollen van noordelijke NL-se havens online

Berichtdoor Amelander historie » 27 Mei 2018, 09:27

Gisteren vond de voorjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis in Harlingen plaats vanwege 200 jaar maritiem onderwijs in die stad (zie http://www.zeegeschiedenis.nl). Bij die bijeenkomst spraken we diverse leden die bij verschillende onderzoekorganisaties in Nederland werken. We kregen twee scoops te horen die we graag met u willen delen:
1. De Prize Papers komen eind 2018 online via de website van Huygens Instituut. Er is ongeveer 23% van de buitgemaakte brieven in Engeland gescand. Er zitten veel brieven van Amelanders bij. De tekst wordt deels getranscribeerd zodat er op persoonsnamen en plaatsnamen kan worden gezocht.
2. Via de website Maritiem Portal zullen alle monsterrollen eind 2018 worden ontsloten van de havens van Friesland, Groningen, Drenthe (kent 1 haven) en Overijssel. Zodra dit online is, kunt u dat op Amelander Historie lezen.
Dus goed nieuws voor de leden met zeevarende Amelanders in de familie!

En van Ineke Vonk van Texel kregen we de tip dat in het Amsterdams Stadsarchief veel Amelanders in de documenten van notaris Pieter van der Meulen (1697/1724) worden genoemd.
Hoe kunt u deze inventaris bekijken?
Die kan je zo inzien zonder te hoeven in te loggen. Daar is geen (zoek) index bij. Daar moet je alle aktes zelf doorkijken.
Daar kom je via archieven→invullen 5075→zoeken in toegangsnummer→inventaris→ en dan krijg je de lijst met notarissen. Je kan zo zien welke notarissen al online zijn te zien (hoeveelheid bestanden).
Klik op deze link en scroll naar beneden:
Nr. 257. Notaris Pieter van der Meulen (1697/1724) https://archief.amsterdam/inventarissen ... 829&t=8829
Nr. 387. Notaris Jelmer de Bruijn (1757/1775) – veel Friezen! Deze is nog niet gescand. Daar zou je op moeten wachten of naar het stadsarchief gaan: https://archief.amsterdam/inventarissen ... 23&t=16623

Overigens kunt u via deze link ook veel notariële aktes in het Stadsarchief van Amsterdam zoeken: https://notarieel.archief.amsterdam/

Terug naar “Genealogische bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten