Website WieWasWie vernieuwd

Plaats hier de berichten over uw genealogisch onderzoek, zoals vragen, opmerkingen, aanvullingen.
Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Website WieWasWie vernieuwd

Berichtdoor Amelander historie » 31 Jan 2017, 12:23

WieWasWie zet familiegeschiedenis nog beter op de kaart
unnamed.jpg
De vernieuwde website van WieWasWie
unnamed.jpg (61.57 KiB) 6466 keer bekeken


Het vernieuwde WieWasWie.nl is sinds vandaag als bètaversie online. Met deze nieuwe website maakt WieWasWie het stamboomonderzoekers eenvoudiger online onderzoek te doen naar hun familiegeschiedenis.


De interesse voor familiegeschiedenis is groot. In 2016 bezochten maar liefst 3,9 miljoen onderzoekers WieWasWie! In samenwerking met ruim twintig (archief)instellingen groeide de database van WieWasWie de afgelopen jaren uit tot ruim 125 miljoen persoonsvermeldingen in ruim 46 miljoen akten. En de website blijft doorgroeien: er komen meer collecties online beschikbaar en steeds meer archieven ontsluiten delen van hun collecties via WieWasWie. Met het nieuwe WieWasWie.nl hoopt het CBG geïnteresseerden in familiegeschiedenis nog beter te kunnen bedienen.

Nieuwe website
Er is gekozen om de bètaversie en de oude website een aantal weken naast elkaar te laten draaien, zodat gebruikers kunnen wennen aan de nieuwe opzet. Het vernieuwde WieWasWie maakt het zoeken door ruim de 46 miljoen akten eenvoudiger. Zo worden de details van een persoonsakte nu getoond
in hetzelfde scherm als de zoekresultaten, het is dus niet meer nodig hiervoor een nieuwe pagina te openen om de inhoud van een akte te bekijken. Bovendien kunnen meerdere akten tegelijk onder elkaar worden geopend, wat het vergelijken eenvoudiger maakt. Verder is het nieuwe WieWasWie geschikt gemaakt voor gebruik met smartphones en tablets. Zo kan iedereen waar en wanneer die wil aan zijn stamboom werken. De nieuwe website is te vinden op beta.wiewaswie.nl

Toekomst
Met de nieuwe website heeft WieWasWie niet alleen een frisse uitstraling gekregen, ook is de website in de cloud ondergebracht om meer zekerheid te kunnen bieden. Hierdoor zal de website ook tijdens piektijden zoals een uitzending van Verborgen verleden eenvoudig en snel te bevragen zijn. Tot slot is het online zoeken intuïtiever geworden om het de onderzoeker eenvoudiger te maken.

WieWasWie
WieWasWie is hét Nederlandse online platform voor familiegeschiedenis. De website geeft een centrale toegang op historische documenten met persoonsinformatie van een groot aantal Nederlandse archiefinstellingen. De zoekmachine maakt het zoeken in deze grote hoeveelheid gegevens eenvoudig. Met WieWasWie is voorouderonderzoek voor een groot publiek toegankelijk.
unnamed.png
Vernieuwde zoekscherm van WieWasWie
unnamed.png (87.3 KiB) 6466 keer bekeken


Geschiedenis
Stichting Archiefprogrammatuur (STAP) nam in 2007 het initiatief tot het opzetten van een platform ter vervanging van GENLIAS, dat erfgoedbreed ingezet zou kunnen worden en dat gebruik zou maken van nieuwe technische mogelijkheden. Het platform WieWasWie werd in de jaren 2008-2012 ontwikkeld en ging op 2 juli 2012 live. Toen kreeg het CBG de verantwoordelijkheid voor het beheer van het platform. In de afgelopen jaren is WieWasWie technisch en organisatorisch gestabiliseerd. Het aantal deelnemers passeerde in 2016 de grens van twintig deelnemers en dat aantal groeit nog steeds.

CBG|Centrum voor familiegeschiedenis
WieWasWie wordt beheerd door het CBG, het landelijke expertise en informatiecentrum voor onderzoek naar familiegeschiedenis. Naast advies en onderzoek biedt het CBG ondersteuning bij familiehistorisch onderzoek. Ook stelt het CBG genealogische bronnen en verzamelingen op het gebied
van genealogie, heraldiek en familienamen beschikbaar via cbg.nl.

Meer informatie: wiewaswie.nl (oud) en beta.wiewaswie.nl (nieuw)

Terug naar “Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten