Inventarisatie waardevolle grafmonumenten in de gemeente Ameland

Plaats hier de berichten over uw genealogisch onderzoek, zoals vragen, opmerkingen, aanvullingen.
Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Inventarisatie waardevolle grafmonumenten in de gemeente Ameland

Berichtdoor Amelander historie » 20 Dec 2015, 09:03

In 2001 is een inventarisatie gemaakt van alle waardevolle grafmonumenten in de gemeente Ameland. Deze inventarisatie bestaat uit twee categorieën te weten: grafmonumenten ouder dan tweehonderd jaar deze zijn benoemd als monument en grafmonumenten ouder dan honderd jaar zijn benoemd als waardevol! Beide categorieën zijn van zoveel waarde dat ze beschermd moeten worden en behouden moeten blijven.

Het doel en het advies aan het gemeentebestuur was om in eerste instantie de oudste categorie als eerste te restaureren en daarna de grafmonumenten ouder dan honderd jaar.
In het ‘lijvige’ rapport werd het gemeentebestuur geadviseerd om ten aanzien van onderhoud en behoud van de grafmonumenten een beleid te ontwikkelen, dit mede op advies van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Zie onderstaande opmerking;

De deskundigen van de Rijksdienst zijn eveneens van mening dat de begraafplaatsen op Ameland zeer waardevolle grafmonumenten bevatten.
Aan het gemeentebestuur wordt geadviseerd om met betrekking tot het gebruik van de begraafplaatsen een beleid vast te stellen.

De restauratie van de monumentale grafmonumenten heeft plaatsgevonden na 2001. Daarvoor is een restauratieadvies opgesteld door Anske de Boer uit Franeker een deskundige op dit gebied. Zo heeft de heer de Boer meegewerkt aan de grote restauratie van het grafmonument van Willem van Oranje.

De plannen die de gemeente Ameland nu heeft met ons funerair erfgoed baart ons en vele met ons grote zorgen. Immers het is onze geschiedenis, onze historie die verloren dreigt te gaan met al zijn gewone menselijke herinneringen. Herinneringen aan een bekende zeevaarder, aan een bekende onderwijzer, zelfs aan Neerlands grootste schrijver Multatuli.

Zonder verleden geen heden, zonder heden geen toekomst.

Met andere woorden als men zijn geschiedenis kent, heeft men al veel geleerd.

Bekijk hier de inventarisatie:

Terug naar “Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast