Mysterieuze tekens op balk van het voormalig Cammingha Slot

Algemene berichten en vragen over de Amelander geschiedenis.
Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Mysterieuze tekens op balk van het voormalig Cammingha Slot

Berichtdoor Amelander historie » 03 Dec 2016, 12:30

Afbeelding
De tekens op een balk uit de kapconstructie.

In februari publiceerden wij het artikel 'Overblijfselen Cammingha Slot in afgebroken boerderij te Buren' op onze website, In dit artikel was ook de bovenstaande balk uit de kapconstructie te zien. De balk is een overblijfsel van het puinmateriaal uit een in 2006 gesloopte boerderij in Buren. Op de balk staan mysterieuze tekens. Wat zouden ze kunnen betekenen? Die vraag hield ons enige tijd bezig. Vervolgens hebben we onder meer Evert Kramer en Dolf van Weezel-Errens benaderd. Dit bracht ons bij de volgende veronderstelling.

De tekens op de balk zijn waarschijnlijk een combinatie van vlotmerken en eigendomsmerken (AV). Met name eigendomsmerken zijn zeldzaam.De eerste vier tekens zouden kunnen slaan op de herkomst van het hout, met een nummer (4), de koper (AV), de lengte (115) en de koper (Z). De balk is mogelijk van eikenhout en zal dateren uit 1604. In dat jaar is het Slot sterk vergroot en verfraaid door Sicco van Cammingha. Helaas, is de sloping 10 jaar geleden gebeurd waardoor er weinig overblijfselen zijn. Indien de balk nog op Ameland is, zou die onderworpen kunnen worden aan een dendrochronologische boring, zodat de datering kan worden getoetst.

Er worden vaker overblijfselen van het Cammingha Slot gevonden. Toen het slot in 1828 gesloopt werd, is het meeste sloopmateriaal hergebruikt, Onlangs werd ook een muuranker van het slot bij een boerderij in Ballum gevonden. En wie herinnert zich nog de prachtige gouden ring die in 2012 werd gevonden en hoogstwaarschijnlijk van Franscke van Minnema (1534-1574), de vrouw van Erf- en Vrijheer Pieter van Cammingha (1531–1575), is geweest. Wie weet welke verborgen vondsten er nog meer in de toekomst worden gedaan.

Weet u meer van de tekens op deze balk? Reageer dan op dit bericht of mail naar info@amelanderhistorie.nl

Terug naar “Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast