Amelander dijkjes als cultuurhistorisch erfgoed

Algemene berichten en vragen over de Amelander geschiedenis.
Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Amelander dijkjes als cultuurhistorisch erfgoed

Berichtdoor Amelander historie » 29 Jan 2016, 15:53



Zodra u van de boot op Ameland komt, springt de dijk gelijk in het oog. Deze 17 kilometer lange dijk wordt de komende jaren gemiddeld met 30 centimeter door Wetterskip Fryslân verhoogd. Het grootste project uit de geschiedenis van dit waterschap. En de Amelanders houden de komende 50 jaar weer droge voeten. Een goede zaak!

Achter die hoge dijk liggen de overblijfselen van oude dijkjes die vroeger het opkomende water tegenhielden. Eeuwenlang diende elke Amelander boer het stukje dijk te onderhouden dat op zijn land lag. Gekozen rechters kwamen dan periodiek controleren of de dijkjes in goede staat verkeerden. Zo moest het dijkje voldoende hoog zijn en op een bepaalde wijze aangelegd zijn. Bij slecht onderhoud werd een boer gesanctioneerd.

Zonder waterschap hebben de Amelanders zich op deze wijze tegen stormen en hoge waterstand weten te beschermen. Natuurlijk werden daar veel offers voor gebracht want Ameland heeft veel land aan de zee moeten afstaan. Ook verdronken er regelmatig mensen. Toch wisten de Amelanders met de dijkjes hun bestaan te beschermen. Het vee kon gewoon blijven grazen en de gewassen werden niet steeds onder het zeewater bedolven.

Naast de boven beschreven zeekerende dijkjes waren er ook veekerende dijkjes die als afrastering voor het vee werden gebruikt. Van beide soorten dijkjes zijn op Ameland nog sporen te vinden. Met name de oude dijkjes ten zuiden van Nes zijn uniek en beeldbepalend. Dit ziet u in het bovenstaand filmpje terug.

Waar er goede zorg voor de Waddenzeedijk wordt gedragen, schiet er bij de oude dijkjes nog wel eens iets tekort. Een aantal dijkjes worden verwaarloosd terwijl het hier om uniek cultuurhistorisch erfgoed gaat! Eenmaal verdwenen, komt het niet meer terug. Daarom is het nu tijd dat de functie van de dijkjes veranderd. Waar vroeger de oude dijkjes ons tegen het water beschermden, moeten Amelanders nu de oude dijkjes als erfgoed beschermen. Met de huidige verhoging van de dijk hoeven we ons voorlopig niet meer om de zee druk te maken. Laten we nu onze aandacht op de instandhouding van dit waardevolle erfgoed richten.

Wat vindt u van de oude dijkjes? Reageer!

Terug naar “Algemeen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 20 gasten