Registers van schepelingen van waterschout Amsterdam (1835-1915)

U kunt hier boeken, handige links, indexen, naamlijsten en andere bronnen met genealogische informatie van Amelanders plaatsen.
Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Registers van schepelingen van waterschout Amsterdam (1835-1915)

Berichtdoor Amelander historie » 01 Jun 2016, 16:24

Altijd al benieuwd geweest op welke schepen uw voorouders voeren? Het internet biedt vele mogelijkheden om daar achter te komen. Neem als voorbeeld de inventarisatie van de Waterschout van Amsterdam die in het Noord-Hollands Archief is ondergebracht. De inventarisatie staat online en een aantal jaren zijn gedigitaliseerd zoals de Registers van Schepelingen (1834-1915) waarbij een aantal jaren zijn gedigitaliseerd. Voor die jaren staat een grijs stipje, zoals bij 1837, 1838, 1839, 1849, 1851, 1854, 1857-1862, 1869, 1908 en 1909. Alle andere jaren zijn digitaal nog niet in te zien. Daarvoor moet u echt naar Haarlem gaan.
U kunt zelf ook een verzoek tot digitalisering van één jaargang/inventarisatie indienen. Door op de jaargang te klikken, ziet u rechts zeven grijze pictogrammatjes staan. Als u op het meest rechter pictogram klikt, kunt u een verzoek tot scannen indienen. Eén keer in de paar weken wordt een meter van het archief gedigitaliseerd. Men doet deze jaargang er dan op verzoek bij. Uiteraard is dit een arbeidsintensieve klus dus kan maar één jaargang/inventarisatie ter digitalisering opgegeven worden. Zie inventarisnr. 8 t/m 87: http://noord-hollandsarchief.nl/bronnen ... hepelingen

In de registers van schepelingen staan de personen alfabetisch op hun achternaam gesorteerd. Daarnaast wordt tot 1870 hun kapitein vermeld en de datum dat ze vertrokken. Bij latere inventarisaties staat de naam van het schip waarop ze voeren.

Verder zou u nog de monsterrollen van Groningen kunnen doorzoeken. Dat kan online via
http://www.noordelijkscheepvaartmuseum. ... sterrollen

Inmiddels is het duidelijk dat het Noordhollands Archief geen fysieke monsterboekjes meer heeft. Die zijn in het recente verleden allemaal weggegooid. Al met al zonde! Wel is er een lijst van personen die hun monsterboekjes hebben afgegeven. Mochten er binnen uw familie dus geen monsterboekjes zijn bewaard dan zou u naar het Nationaal Archief in Den Haag kunnen gaan. Mogelijk is daar wel eentje bewaard gebleven.

En mocht u nog gegevens over de schepen willen weten dan zijn de volgende websites een aanrader!
- http://www.maritiemdigitaal.nl/
- http://www.marhisdata.nl
- http://www.delpher.nl
- http://www.zeemansleed.nl
- http://www.scheepsindex.nl

Heeft u ook ervaring met onderzoek naar zeevarenden en schepen? Deel uw kennis met ons!

Terug naar “Genealogische bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast