Online database met Amelanders die woonden en werkten in Harlingen

U kunt hier boeken, handige links, indexen, naamlijsten en andere bronnen met genealogische informatie van Amelanders plaatsen.
Amelander historie
Site Admin
Berichten: 204
Lid geworden op: 11 Dec 2015, 23:28
Contact:

Online database met Amelanders die woonden en werkten in Harlingen

Berichtdoor Amelander historie » 02 Sep 2018, 21:08

Afbeelding
Zo enthousiast als Amelander Historie in 2012 met de Amelander geschiedenis op internet aan de slag ging, werd in datzelfde jaar in Harlingen door Stefan Elsinga de website http://www.kleinekerkstraat.nl opgericht. Deze online database bevat veel informatie over alle personen die in Harlingen gewoond en gewerkt hebben. Dankzij de hulp van tientallen vrijwilligers zijn de afgelopen zes jaar veel aktes van het nedergerecht van Harlingen getranscribeerd. Een werkgroep van vrijwilligers, die een korte cursus paleografie (oud schrift) van Elsinga hadden gehad, gingen met de foto's van de proclamatie-, reces- hypotheekboeken aan de slag. Waarna ze de gevonden gegevens netjes in Excel invoerden en dat eens in de zoveel tijd naar Elsinga mailden. Elsinga controleerde op zijn beurt of de vrijwilligers alles correct hadden ingevoerd en corrigeerde waar nodig. Tevens vulde hij dan de website Kleine Kerkstraat aan. Deze website is een onmisbare bron voor geïnteresseerden en genealogen met roots in Harlingen geworden (overigens komt het trefwoord Ameland 140 keer voor). De website is een belangrijke inspiratiebron en voorbeeld hoe vrijwilligers in staat zijn het verleden voor een breed publiek via internet te ontsluiten.

Eerder dit jaar kwam het Nedergerecht van Ameland via AlleFriezen online te staan waardoor men niet meer de microfiches in Tresoar hoeft te raadplegen. Dit betekent dat iedereen met een internetverbinding deze boeken van het nedergerecht kan inzien. Wat zou het fijn zijn als er op Ameland een groep enthousiastelingen met het nedergerecht aan de slag gaat en die boeken gaat transcriberen zoals ze dit in Harlingen hebben gedaan. Men begint dan bijvoorbeeld met de proclamatieboeken uit 1810 en gaat dan alle aktes bekijken en de belangrijkste data en gegevens in een spreadsheet (Excel) noteren. De handschriften van 1810 zijn nog goed leesbaar. Dit wordt wat lastiger als men verder in de tijd terug gaat.

De resultaten van alle transcripties kunnen via internet ontsloten worden. Op deze manier ontstaat een database met veel informatie waar Amelanders in het verleden hebben gewerkt en gewoond. Inmiddels hebben wij bij Elsinga informatie ingewonnen hoe we dit project het beste kunnen aanpakken en waaraan we moeten denken. We gaan nu kijken in hoeverre dit mogelijk is en komen t.z.t. met een voorstel hoe we dit project gaan organiseren.

Wordt vervolgd...

Terug naar “Genealogische bronnen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten